Euro zon kris fördjupar – ser ut som att skada EMEA

Krisen i euro-zonen fortsätter att förvärras med ekonomisk nöd ökar och tecken på en förnyad nedgång i euroområdet blir allt mer synlig. Känslor är inte verkligen hjälpt antingen genom tydliga tecken på att den kinesiska ekonomin saktar ner. Samtidigt Europeiska beslutsfattare verkar inte enas om några meningsfulla initiativ att dämpa krisen, oron växer på marknaderna och även om saker och ting inte ännu som dålig som hösten 2011, de uppenbarligen förbättras inte. Det är högst sannolikt att fortsätta att skada EMEA marknaderna. Vi har redan sett CEE valutor kommer under tryck och som lätt skulle kunna eskalera, särskilt om ECB inte agerar snarast för att bromsa krisen. Nedgången i Europeiska och EMEA tillväxt kombinerat med en avsevärd försämring i den globala ekonomiska miljön är nu klart synliga i våra EMEA FX styrkort (sida 4) och nu pekar alltmer i riktning mot mer FX svaghet i regionen. Därför, som det ser ut nu är vi förväntas börja revidera våra FX prognos för regionen i en mer negativ riktning. Vår nästa FX prognos uppdatering kommer att vara i ungefär två veckor.


PMI: er att släppa ytterligare


En upptrappning av krisen i euron sannolikt kommer att vara synliga i EMEA PMI siffrorna för maj, som kommer att släppas nästa fredag. Vi förväntar oss relativt brant droppar hela regionen.


MNB och TCMB står inför samma dilemma

Nästa vecka finns det två kurs beslut – både på tisdag. Situationen för de ungerska och turkiska ekonomierna varierar, men båda centralbankerna kommer att möta samma dilemma nästa vecka: bör de besvara ovanför målet inflationstakten och försvagade nationella valutor eller bör de bry dig om de negativa effekterna på tillväxt outlook från euroområdet? Även om vi anser att den ungerska centralbanken (MNB) förblir relativt neutrala av rädsla som ett alltför dovish uttalande kunde skicka forint falla, anser vi att den turkiska centralbanken (TCMB) kan flytta till att mildra dess retorik som farhågor om en negativ inverkan på turkiska tillväxt skulle kunna sprida sig från euro zon oroligheterna.