• Den sydafrikanska centralbanken (SARB) meddelade att monetära politik kommittén (MPC) har beslutat att lämna den centrala politiska kurs oförändrad 5,50% vid dagens MPC sammanträde. Ett sådant beslut förväntades i stort.

Detaljer

Den centrala politiska kursen var kvar oförändrad 5,50% vid MPC möte idag. Detta kom ut i linje med marknadens förväntningar, inklusive vårt. SLUMP var något starkare på baksidan av den förklaring, som kanske var lite mer hawkish än väntat.

Bedömning & Outlook

Programsatsen var sammantaget tydligt försiktiga. Den omständigheten att beslutet att hålla räntorna på håll var enhälliga visar att SARB MPC fortsätter att visa räntan ange i förekommande fall i den aktuella miljön. I hans tal SARB guvernör Gill Marcus sade att nuvarande utförsäljningen i SLUMP på baksidan av euron zon kriser utgör uppåtriktade risk för inflation och att slump kan försvaga ytterligare om kriserna eskalerar. Marcus pekade också, nedåtriktade risk för den inhemska ekonomin från outlook global tillväxt.

Sammanfattningsvis anser vi att den sydafrikanska centralbanken kommer att bo på håll under de kommande månaderna som grunden finns inte mycket utrymme för monetära lättnader, med tanke på att inflationen förblir förhöjda och svaga slump innebär ytterligare risker för inflationen.