Europas banker, sittande på $1.19 biljoner av skuld till Spanien, Portugal, Italien och Irland, står inför en våg av förluster om Grekland överger euron.

Medan långivare har ökat kapitalet buffertar, nedskrivna grekiska obligationer och används centralbanken lån för att refinansiera enheter i södra Europa, säga de fortfarande är sårbara för smittan som kan tänkas följa ett tillbakadragande, investerare. Även med mer än två år av förberedelser riskerar banker fortfarande insättning flygning och stigande defaults i andra skuldsatta euron nationer.

"En grekisk avsluta vore en Pandoras ask," sade Jacques-Pascal Porta, som hjälper dig att hantera 570 miljoner dollar på Ofi Gestion Privee i Paris, inklusive aktier i Deutsche Bank AG (DBK) och BNP Paribas SA. (BNP) "Det är en katastrof som skulle lämna dörren öppen för andra katastrofer. Eurons trovärdighet försvagas, och det skulle skapa ett prejudikat: varför inte kunde avsegling hända för Spanien, Italien och även för Frankrike? "

Utsikterna till Grekland lämnar regionen 17-nation euron ökat efter parterna motsatte sig av villkoren för landets andra bailout av Europeiska unionen och internationella valutafonden vann de flesta omröstningarna i 6 maj val. En ny valomgång kommer att hållas den 17 juni efter politiker misslyckats med att bilda en regering. För första gången sedan krisen började i November 2009, europeiska ledare och centralbankscheferna talar öppet om Grekland överger valutaunionen.