• Kinas HSBC tillverkning PMI i maj sjönk från 49,3 till 48,7 tyder på att tillväxt förblir låsta under trenden med hittills få tecken att tillväxt plocka upp avsevärt. Positivt föreslår HSBC PMI inte att tillväxten mattas kraftigt jämfört med de tidigare två kvartalen indikeras av mycket svaga hårt data för April. Svag export order tyder på nedåtsidan risken för Kinas export.

  • Nu förväntar vi oss fiskala och monetära politik att mildras mer aggressivt under de kommande månaderna. Vi skär vår BNP tillväxtprognosen för Q2 från 8,9% q/q AR att under 8% q/q AR men fortfarande förväntar vi oss tillväxt att förbättra för över 9% q/q AR i H2 på baksidan av ett mer kraftfullt politiskt svar.


Detaljer

Kinas flash HSBC tillverkning PMI i maj sjönk till 48,7 från 49,3 i April. Det var en större nedgång än väntat, även om de senaste uppgifterna har uppgivit allt större nackdelen risk. Den nuvarande produktionen bättre från 49,3 till 50,5 (den högsta nivån i sju månader), medan de framåtblickande komponenterna var svag med nya beställningar minskade från 49,7 till 48.4 och exportorder minskade markant från 50,2 till 47,8. Det verkar därför att den ökade svagheten i maj har hög grad drivits av svagare export.

Det övergripande meddelandet i dagens tillverkning PMI är att BNP tillväxten fortfarande fastnat under trenden i området 7-8% q/q AR som i föregående kvartal (se diagram) den genomsnittliga nivån för komponenten utdata var 49,0 i Q4 11 och 48.4 i Q1 12 (får: 50,5) och för nya order var den genomsnittliga nivån 48,2 i Q4 11 och 48.3 i Q1 12 (maj: 48,4). Därav gått de PMI: er i stort sett sidled sedan Q3 11.

Å andra sidan, det finns inga tecken på att tillväxten i Kina sjunkit markant och vi är långt ifrån ett hà landning scenario. Vidhåller vi vår uppfattning att betydande svagheten i hårda data för April berodde till stor del på kalendern snedvridning på grund av att färre arbetsdagar i April. Komponenten utdata i HSBC tillverkning PMI - som vanligtvis har de högsta korrelationen med aktuella industriell produktion - har varit stabila under de senaste månaderna (se diagram på Nästa sida). Därför, trots mjuk PMI dag vi förväntar oss att se en uppgång i industriell produktion, utrikeshandel och detaljhandeln i maj.


Bedömning & outlook

Försämringen av den nya ordning inventering jämvikten föreslår att vi kunde se ytterligare svaghet i tillverkning av PMI: er under de kommande månaderna och relativt stark nedgång av exportorder föreslår att det ökar nackdelen risken från internationella utvecklingen och export. Kinas NBS tillverkning PMI är redo för att sjunka mer väsentligt under de kommande månaderna från sin nuvarande nivå ovanför 53 delvis eftersom säsongsvariation kommer att subtrahera mer än 2 punkter ensam i maj och juni.

Nu förväntar vi oss fiskala och monetära politik att mildras mer aggressivt än vi förväntade oss tidigare. Den kinesiska regeringen tillkännagav idag det kommer att öka investeringarna i infrastruktur. Nu förväntar vi oss kassakravet skäras av 200bp före utgången av 2012 med nästa klipp sannolikt i juni. Vi förväntar oss inte ledande räntesatsen minskas, även om sannolikheten för en nedskärning ökar. Med hittills några tecken på att tillväxten plocka upp ändrar vi vår BNP prognos för Q2 ned till 7-8% q/q AR från tidigare 8,9% q/q p.a. Vi räknar fortfarande med BNP-tillväxten att förbättra att ovan trenden i H2 12 på baksidan av ett starkare politiska svar, men tillväxtprognosen för 2012 kommer att behöva revideras något lägre från 8,6% till förmodligen 8,4%.